Ukoliko ste jedni od onih koji su savladali gramatiku stranog jezika i imate pristojan fond reči ali nikako da premostite tu barijeru i bez straha i nervoze progovorite strani jezik, ovo je pravo mesto za Vas.

Prikazaćemo Vam neke od načina i dati savete kako da što lakše savladate strani jezik. Uz to i kako da što efikasnije unapredite svoje postojeće znanje,a samim tim i izražavanje.

Beležite nove reči

Slobodno sebi napravite nešto poput rečnika, ali za vaše potrebe. Usredsredite se prvenstveno na reči i fraze koje znate da će Vam zatrebati na putovanjima, poslu ili u svakodnevnom životu. Ne trošite vreme, barem ne na početku, na reči koje znate da Vam neće zatrebati. Fokusirajte se prvenstveno na ono što Vas zanima i što Vam treba. Kasnije širite vokabular i nekim drugim oblastima.

Izlažite se stranom jeziku što više

Nađite seriju ili film koji Vas zanima i gledajte ga sa titlom na stranom jeziku. Na taj način i slušate i čitate i lakše usvajate nove reči i fraze. Isto tako, ako volite da slušate muziku na jeziku koji učite, pronađite tekst pesme. To Vam može pomoći na više načina: bogatite svoj rečnik, izloženi ste stranom jeziku, ukoliko je potrebno možete si i prevesti teks jer nikad nije na odmet da znate o čemu se radi u pesmi. Svakakvih tekstova sada ima…

Razgovarajte sa ljudima

Kada god imate priliku da sa nekim razgovarate na stranom jeziku, iskoristite je! Imate rođake u inostranstvu? Pozovite ih i proćaskajte sa njima, ali isključivo na stranom jeziku koji želite da naučite ili usavršite. Ukoliko imate prijatelje koji već znaju strani jezik ili takođe žele da vežbaju isti, sedite negde na kafu ili u nekoj drugoj opuštenoj varijanti pokušajte da bar polasata pričate samo na tom stranom jeziku. Ako baš imate sreće pa i Vaši ukućani znaju taj jezik, zašto ne biste odredili jedan dan u nedelji kad komunicirate međusobno samo na tom jeziku?

Pak sve i da nemate ni jednu od ovih mogućnosti, tu je nepresušan izvor novih poznanstava u vidu društvenih mreža kao i stranica na internetu za dopisivanje, striktno sa ciljem unapređivanja znanja stranog jezika (Penpal websites).

Budite radoznali

Ne plašite se da postavite pitanje profesora ili sagovornika. Nijedno pitanje nije glupo niti će Vam se neko smejati. Štaviše, neki ljudi su jako ponosni i srećni što Vam mogu pomoći. A velike su šanse da nekome činite uslugu jer se sigurno još neko pita isto što i Vi ali ne može da skupi hrabrost i istupi. Verujte mi, večina nastavnika i voli izazove… možda se setite neke reči koja nije česta, a Vama je potrebna, pa time i profesor mora da se konsultuje sa rečnikom. Zapamtite, kako za učenika tako i za nastavnika, proces učenja stranog jezika je neprekidan.

Ne odustajte!

Neretko mi je otac govorio (verovatno pred svaki ispit, kada sam kukala kako neću položiti) da fakultet ne završavaju samo pametni, već uporni. Nesvesno mora da je uspeo da me motiviše, jer sam se posle svake kuknjave vraćala sa odličnim ocenama. Isto tako gledam učenike koji se brane stavom ’star/a sam ja za to’ ili ’ne ide to meni’ i odmah na početku izgube volju za bilo kakvim napretkom. Lično sam radila i sa decom i penzionerima i uz čvrstu volju, nisam primetila da godine u mnogome utiču na usvajanje stranog jezika. Pa i kada postane teško, a sve mora postati u nekom trenutku, dajte sve od sebe i uverite prvenstveno sebe, a potom i druge, da ste nezaustavljivi. Taj osećaj zadovoljstva nakon što savladate neku prepreku će Vam dati nov polet,motivaciju za dalje pobede.